Delta 2023
Panelul Delphi

În perioada iulie-septembrie 2023, RQSA a derulat un studiu privind dezvoltarea Deltei Dunării ca o comunitate a oamenilor. O facem la cererea Asociației Ivan Patzaichin Mila 23 și a Departamentului de Dezvoltare Durabilă al Guvernului României.

Scopul este să explorăm ce cred oamenii Deltei despre Deltă și despre modul în care aceasta se dezvoltă, sprijinind constituirea unei comunități de oameni dornici să își exprime opiniile cu privire la felul în care arată și în care poate Delta.


Prezentarea completă a proiectului este disponibilă în pagina dedicată.

Prima fază a proiectului a propus un studiu prospectiv de tip panel, descris mai jos. În prezent, studiul a devenit un mediu de discuție deschisă la care poate contribui oricine.

Panelul Delphi

În prima fază am invitat cunoscători ai Deltei să discute despre ce se poate face în Deltă, folosind un studiu prospectiv de tip Delphi. Acesta este acum discponibil tiuturor pentru a comenta asupra direcțiilor propuse, putând fi accesat folosind acest link.

Cei invitați ajung pe platforma dedicată discuției și temele deja propuse spre dezbatere de către inițiatorii proiectului sau de către participanți.

Imaginea pe care o văd este circulară, în mijloc fiind un disc alb, ce reprezintă pretextul discuției, înconjurat de segmente albastre ("temele" pe care le adăugăm pentru dezbatere), care atrag argumente PRO sau CONtra, reprezentate prin "felii" din culorile roșu sau verde.

Fiecare participant poate adăuga opinii PRO sau CON, contrazicând pe ceilalți, susținându-i sau pur și simplu adăugând subiecte de dezbatere, așa cum indicăm grafic mai jos.

Echipa RQSA include pe Bogdan Voicu, președinte RQSA și profesor de sociologie (Academia Română - ICCV, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universiattea Politehnică din București) și pe Dana Țălnar-Naghi, doctorand în sociologie (Academia Română, ICCV/SCOSSAR)

Am invitat pentru participare un grup restrâns de cunoscători ai Deltei, selectați împreună cu inițiatorii proiectului.

Invitații pot comenta anonim, creând un cont pe Kialo, ceea ce durează 2-3 minute.

Alternativ, se poate comenta prin conectarea pe platformă cu conturile de Google, Facebook, sau Microsoft, în doar câteva secunde. Numele celor care comentează sunt oricum anonimizate de către site.


 

Discuția a pornit de la 5 teme pe care le-am adăugat treptat (în exemplele date este pentru moment o singură temă) și pe care inițiatorii demersului le-au considerat esențiale pentru felul în care Delta se poate dezvolta durabil. Din aceste teme se pot desprinde și altele, în funcție de comentariile și propunerile participanților.

Participanții văd în timp real comentariile celorlalți invitați, le pot răspunde, pot exprima puncte de vedere similare sau contradictorii, pot adăuga argumente pro sau contra, pot vota comentariile celorlalți („Like”, ca pe Facebook). Puteți șterge sau modifica comentariile pe care le faceți și puteți vedea reacțiile altora la argumentele dvs.


Dacă doriți să contribuiți la dezbatere, vă rugăm să accesați: https://www.kialo.com/delta-oamenilor-de-la-comunit%C4%83%C8%9Bi-la-o-comunitate-63644.

Discuția este una moderată, prin urmare ne luăm libertatea de a elimina comentariile și formulările care îi pot afecta nivelul conversațional civilizat.

Vă stăm la dispoziție cu lămuriri suplimentare la adresa de e-mail delta2023@rqsa.ro.