Work-from-Home: Metodologia proiectului

Proiectul ”Lucrul de acasă/ Work from home” explorează măsura în care cei care lucrează (și) de acasă reușesc mai bine sau mai rău să îmbine viața personală cu cea profesională. În acest sens am realizat un sondaj online în 2 valuri (2018, 2020) în cadrul căruia am solicitat cât mai mulți oameni care lucrează de acasă să completeze chestionarul și să încarce și o fotografie a spațiului de lucru. Studiul investighează opiniile oamenilor despre felul în care se desfășoară activitatea lor profesională de acasă, cu scopul de a descrie mai bine relația dintre tipul de muncă și satisfacția cu viața personală și profesională, dintre orele lucrate și avantajele/dezavantajele de a lucra de acasă dar și documentarea modurilor variate de a lucra de acasă.

Folosim două eșantioane de disponibilitate, corespunzătoare celor două valuri ale cercetării (2018, 2020). Cele două valuri sunt independente, nefiind vorba de un studiu panel. În ambele valuri, populația țintă este constituită din cei care lucrează (și) de acasă, iar colectarea datelor a fost realizată printr-un websurvey.

Mai exact, colectarea datelor a constat în aplicarea unui chestionar online format din întrebări referitoare la lucrul de acasă. Respondenții au fost solicitați și pentru încărcarea de fotografii ale spațiilor de lucru de acasă. Chestionarul a fost distribuit prin postarea solicitării de răspuns și a descrierii studiului pe site-ul RQSA. Aceasta a fost preluată în social media, fiind difuzat pe paginile personale ale membrilor echipei proiectului de pe platforme sociale ca Facebook, Linkedin, Whatsapp. În continuare, prin metoda bulgărelui de zăpadă, acesta a fost preluat și distribuit mai departe.

Eșantioanele rezultate sunt de disponibilitate, nefiind probabilistice. Difuzarea invitației de a participa la sondaj a ajuns în principal la persoane mai bine educate, din rețelele apropriate inițiatorilor studiului. Un astfel de eșantion nu permite generalizarea rezultatelor, dar permite analize care să vorbească despre diferențele dintre categorii de respondenți și studiul relațiilor dintre variabile.

Primul val de culegere a datelor a debutat în 2018 (în perioada 15 februarie 2018 – 19 septembrie 2019), când 312 respondenți au accesat linkul către chestionarul cu durată medie de aproximativ 15 minute, plasat online. Valul al doilea a avut loc în aprilie 2020 când a fost aplicat un chestionar (aproximativ 20 minute), referitor la lucrul de acasă în perioada pandemiei globale și actualizat cu o serie de întrebări suplimentare legate de COVID-19. Răspunsuri de la 422 respondenți distincți sunt incluse în baza de date rezultată. În valul 2020, au fost optimizate întrebările despre munca de acasă în raport cu măsurile de izolare a populației la domiciliu, iar respondenții au fost rugați să se raporteze ca reper de timp la săptămâna 06-13 aprilie 2020 atunci când au răspuns la întrebări. Pentru ambele valuri, chestionarul a inclus un modul principal, a cărei completare a durat în medie 15 minute în valul 1 și 25 în al doilea. Apoi, respondenții au fost solicitați să completeze un modul adițional, de aproximativ 5 minute. 70% dintre respondenți au completat și modulul adițional.

Răspunsurile au fost complet anonimizate de către echipa proiectului, bazele de date anonimizate urmând a fi puse la dispoziția publicului pentru analiză secundară în cursul anului 2021.

Pentru a înțelege modul în care lucratul de acasă influențează viața personală în variile sale aspecte, membrii echipei au codificat fotografiile primite conform unei scheme prestabilite. Testarea fidelității codificării a fost realizată prin randomizarea alocării fiecărei fotografii către minim doi coderi și apoi testarea concordanței codurilor.

Bogdan Voicu, coautor al acestui text, este președinte al RQSA, cercetător 1 la ICCV, profesor la ULBS și vice-președinte al Societății Sociologilor din România. Membru al Grupului Românesc pentru Studiul Valorilor Sociale și al Romanian Election Studies, Bogdan se concentrează pe schimbare socială, mai ales sub impactul migrației internaționale. Legătura cu munca de acasă este dată de o serie de articole, capitole și rapoarte scrise despre valorile muncii și noile patternuri ale muncii. Detalii despre autor găsiți și în pagina sa de Internet.

Dana Țălnar-Naghi, al doilea coautor, este cercetător la Institutul de Cercetare a Calității Vieții și dezvoltă o teză de doctorat în sociologie care este centrată pe munca de acasă.

Proiectul este realizat cu sprijin logistic ICCV și RQSA.

(imaginea: Irina Voicu)