WfH20:
Cât de des se iau pauze în timpul COVID-19?

Mesajele Esențiale:

INTENȚII


PAUZELE IERI ȘI AZI, ÎN FUNCȚIE DE TIMPUL LUCRAT DE ACASĂ

Primul nostru grafic compară frecvența luării de pauze înainte de Covid19 și în timpul pandemiei. Aceasta este prezentată în funcție de numărul de ore lucrate. Se observă că, în aprilie 2020, cei ce lucrau puține ore de acasă (sub 16 ore, adică mai puțin de două zile de lucru) luau mai rar pauze decât înainte de carantină. Apoi, cei ce lucrau practic toată săptămâna de acasă aveau tendința de a lua pauze mai dese decât înainte de Covid19. Putem spune că în aprilie 2019, cei ce lucrau predominant de acasă și nu depășeau durata standard a săptămânii de lucru (40 de ore) își gestionau timpul astfel încât să ia pauze mai des decât cei ce lucrau de acasă în 2018-2019.

O săptămână are 24×7=168 de ore. Dintre acestea, măcar 42 ar trebui alocate somnului, iar vreo 10-12 mâncatului și spălatului. Sunt și respondenți care spun că lucrează spre 100 de ore pe săptămână. Este mai puțin important dacă aceștia constituie o minoritate și cât de mare este acea minoritate. Important este că destul de mulți oameni lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână.

Încă și mai important este de observat că de la 36-37 de ore lucrate în sus, frecvența pauzelor scade vertiginos. Înainte de Covid19, scăderea era constantă, după cum o arată curba albastră. În timpul Covid19, se pare că avem de a face cu o gestiune mai echilibrată a timpului, dar nu și pentru cei ce lucrează mult, care au suferit probabil de sindromul lucrului aproape neîncetat...

Pauzele depind foarte puțin de numărul de copii, de educație, dar sunt mai frecvente la cei din gospodăriile cu mai mulți membri, la bărbați și mai rare în grupa de vârstă din jurul a 40 de ani (acest lucru este valid independent de numărul de copii).

În timpul Covid, a crescut frecvența cu care s-au luat pauze pentru îngrijirea copiilor (care nu mai au fost la școală în această perioadă) și pentru masă (indiferent de numărul de membri din gospodărie!), dar au scăzut ca frecvență pauzele luate pentru activități gospodărești (la urma urmei, repetate și eventual împărțite între membrii gospodăriei, volumul zilnic al acestora se diminuează). Este de remarcat ceea ce NU se schimbă: pauzele pentru odihnă, divertisment, relaxare.

imagine de Irina Voicu

COPIII ȘI PAUZELE LUATE, ÎN FUNCȚIE DE TIPUL ACESTORA

EDUCAȚIA ȘI TIPURILE DE PAUZE 

Ca și înainte de pandemie, educația diferențiază în ce privește pauzele luate, însă în moduri diferite. Nu sunt diferențe induse de educație în ce privește pauzele de masă, pentru îngrijirea copiilor, pentru odihnă. Cei fără studii universitare iau mai rar pauze de relaxare în comparație cu restul dacă lucrează mai mult de 20 de ore de acasă și preferă divertismentul și activitățile gospodărești.

Comparația cu momentul de dinaintea pandemiei nu relevă modificări majore ale modului în care educația moderează influența timpului lucrat de acasă. Apar însă câteva tendințe interesante:

SCURTĂ CONCLUZIE


NOTĂ TEHNICĂ


Referințe

Bogdan Voicu, autorul acestui text, este președinte al RQSA, cercetător 1 la ICCV, profesor la ULBS și vice-președinte al Societății Sociologilor din România. Membru al Grupului Românesc pentru Studiul Valorilor Sociale și al Romanian Election Studies, Bogdan se concentrează pe schimbare socială, mai ales sub impactul migrației internaționale. Legătura cu munca de acasă este dată de o serie de articole, capitole și rapoarte scrise despre valorile muncii și noile patternuri ale muncii. Detalii despre autor găsiți și în pagina sa de Internet.

Proiectul este realizat cu sprijin logistic ICCV și RQSA.